Hoe kan je een Pokemon kaart herkennen?

Hoe herken ik een Pokemon kaart? Dit is een vraag die we vaak krijgen. We laten in dit artikel zien waar je op moet letten als je een Pokemon kaart bekijkt. Je leert in 2 maximaal 3 stappen elke Pokemon kaart te herkennen. Ook zullen we uitleggen hoe je vervolgens kunt bepalen wat een kaart waard is.

Allereerst is het belangrijk dat je vast stelt dat de Pokemon kaart echt is, en niet nep zoals de kaarten die je in China op AliExpress koopt. Wil je meer weten over deze nep kaarten, lees dan Zijn Pokemon kaarten van AliEpress echt of nep? of leer Hoe een nep pokemon kaart te herkennen.

Als je weet dat je Pokemon kaart echt is, kan je de volgende stappen nemen om de kaart en de serie te herkennen.

1: De naam van de Pokemon

De naam van de Pokemon op de kaart geeft al een hoop prijs. Deze staat altijd op de zelfde positie op de kaart: links boven. Check de volgende 3 Charizard kaarten:

Bij alle drie de Charizard kaarten zie je duidelijk de naam linksboven staan.

2: De set waar de Pokemon kaart in hoort

Zodra je de naam weet, is het zaak de set op te zoeken. Dit is eenvoudig te doen door linksonder of rechtsonder (en in sommige gevallen net onder het plaatje) te zoeken naar een symbool. Als we de laatste Charizard kaart al voorbeeld nemen, zien we duidelijk linksonder het volgende symbool:

Dit symbool is het kenmerk van de Vivid Voltage Set
Symbool van de Vivid Voltage Set uit de Sword & Shield Serie

Nu weet je de naam en de set waar de Pokemon kaart in voor komt, en heb je genoeg informatie om eenvoudig de waarde bepalen. Gebruik daarvoor onze tool om je Pokemon kaart waarde te bepalen. Wil je nog meer over je kaart weten? Lees dan verder!

Hoe bijzonder is je Pokemon kaart?

Wil je nog meer uitvinden over je Pokemon kaart, dan is het nu tijd om te kijken of je kaart een van de volgende kenmerken heeft:

Common
Uncommon
Rare
Reverse Holographic
Rare Holographic
EX
GX
Secret Rare

We gaan elke eigenschap hieronder beschrijven.

Common

Deze kaarten komen het meeste voor in een set. Alhoewel ze niet bijzonder zijn, kunnen ze toch een hoge waarde vertegenwoordigen. De Common Pokemon kaart met de hoogste waarde is op dit moment Dratini uit de Dragon Frontiers set uit 2006:

Uncommon

De Uncommon kaarten komen minder voor dan de Common Pokemon kaarten, ongeveer 2x zo weinig. Je kan ze herkennen aan de ruitvorm in de hoek van de kaart. De Uncommon Pokemon kaart met de hoogste waarde:

Rare Pokemon kaarten

Pokemon kaarten die nog minder voorkomen, ongeveer 1 op de 10, zijn de rare kaarten. Deze kan je herkennen aan een ster in de onderhoek. De Pokemon kaart met de grootste waarde die rare is, is Umbreon Star uit de Pop 5 serie. Dit is wel een speciale set die in beperkte aantallen is uitgekomen. Kijken we naar de reguliere sets, dan wint Umbreon het weer, maar dan de kaart uit de Skyridge Set (2003):

Reverse Holographic

Je ziet ze vast wel eens, kaarten waarbij het plaatje niet schijnt, maar de rest wel. Dit is een zogenaamde Reverse Holographic (omgekeerde holographic). In elke boosterpack zit er maximaal 1. De Pokemon met de meeste waarde met de Reverse Holographic eigenschap is Celebi uit 2003:

Rare Holographic

Deze Pokemon kaarten komen ongeveer 1 op de 30 voor, en hierbij is het plaatje holographic (schijnend) en de rest van de kaart niet. De Rare Holographic met de meeste waarde is Charizard 103/100 uit de Stormfront set:

EX Pokemon kaarten

Deze kaarten zijn enorm populair bij de jeugd, waarschijnlijk omdat de graphics spectaculair zijn en buit de de normale kader vallen. De EX kaarten zijn meestal full-art kaarten waarbij de hele Pokemon kaart gebruikt wordt. Uit de een van de Pop sets is Deoxys het meest waard. Uit de reguliere sets is dat is dat uiteraard Charizard:

GX Pokemon kaarten

Deze kaarten zijn met van rand tot rand geïllustreerd en verschillen verder niet veel van de EX kaarten. De GX Pokemon met de meeste waarde:

Secret Rare

Deze kaarten komen heel weinig voor en zijn vaak reprints of gewijzigde versies van eerdere kaarten. De kaarten zijn veelal hoger genummerd dan het totaal van de Set. Zie hieronder de Secret Rare Pokemon kaart met de hoogste waarde:

Hopelijk heb je genoeg kennis om elke Pokemon kaart te herkennen en op de juiste waarde te schatten. Mocht je nog vragen hebben, laat het ons dan weten in de comments.

Scroll naar boven