Zijn Pokemon kaarten van AliExpress Nep of Echt?

Alhoewel Pokemon kaarten al ruim 20 jaar in Nederland zijn, zijn ze nog steeds immens populair. Iedereen heeft wel eens een Pokemon kaart in zijn handen gehad en zowel jong als oud verzamelt de trading cards. Buiten het feit dat de Pokemon kaarten mooi, grappig en goed in elkaar zitten, kunnen ze ook nog eens veel geld waard zijn. En juist door de populariteit en de (artistieke) waarde van de kaarten, worden ze veel nagemaakt. Je hebt het zelf ook vast wel eens gezien: waar je in de normale winkel ruim 5 euro betaalt voor een boosterpakketje met 2 of 3 kaarten, kan je op AliExpress.com voor hetzelfde geld 30 Pokemon kaarten kopen. Maar zijn die Pokemon kaarten op AliExpress nou echt of nep? Zijn alle Pokemon kaarten uit China nep? Het snelle antwoord is: alle Pokemon kaarten op AliExpress of uit China zijn nep. In dit artikel laten we zien waarom wij concluderen dat deze Pokemon kaarten niet echt zijn.

Wil je weten hoe je dat zelf kan checken? Lees dan het artikel Hoe herken je een nep Pokemonkaart?


Hoe weet je dat Pokemon kaarten op AliExpress nep zijn?

De meest gestelde vraag die wij krijgen is of AliExpress echte of neppe Pokemon kaarten verkoopt. En het antwoord dat we altijd geven: “Pokemon kaarten die je koopt op AliExpress zijn nep!“. 3 redenen waarom de kaarten op AliExpress nep zijn kan je hieronder lezen.

1 – We hebben zelf Pokemon kaarten op AliExpress besteld: geen enkele kaart was echt

Allereerst hebben we zelf een aantal keer Pokemon setjes op AliExpress besteld, en alhoewel er zeker puntgave exemplaren tussen zaten, moesten we concluderen dat ze uiteindelijk allemaal nep waren. Bij 10 verschillende verkopers in totaal 500 kaarten: er zat geen enkele echte kaart tussen.

Op sommige kaarten ontbrak zelfs het TM logo.

Ook de kaarten die je op AliExpress koopt worden veelal met zorg gemaakt. Ze zijn ook vaak niet van echt te onderscheiden. Maar soms worden wel heel eenvoudige kenmerken simpelweg vergeten, zoals op de foto hierboven het trademark logo.

2 – De prijzen van Pokemon kaarten zijn veel te laag op AliExpress

Op AliExpress zijn ruim 15 duizend aanbieders van Pokemon kaarten. Vijftienduizend! En al die aanbieders hebben maar één manier om jou te verleiden bij hen te kopen: de lage prijs. Je ziet letterlijk de aanbieders over elkaar heen rollen om de ene na de andere mooie aanbieding te doen. Wat dacht je van 324 kaarten uit de Darkness Ablaze serie voor € 9,92? Of de nieuwste Serie Vintage Voltage: Op AliExpress krijg je 324 Vivid Voltage kaarten voor € 12,24. Worden ze ook nog eens gratis thuisbezorgd…

Eigenlijk weet je al dat dit niet kan kloppen. Zo kosten 60 echte kaarten uit de Vivid Voltage serie bij een reguliere winkel €19,99. Ruim 5x minder kaarten voor bijna 2x zoveel geld. Op de officiële site van Pokemon staat dat als het het te mooi om waar lijkt te zijn, het dit waarschijnlijk ook is:


De reden dat de aanbieders op AliExpress de pokemonkaarten goedkoper kunnen aanbieden: de kaarten komen uit een andere fabriek. Sterker nog, die 15 duizend aanbieders lijken hun kaarten allemaal bij een paart fabrikanten in China te halen. Dit vermoeden hebben wij omdat de foto’s die ze gebruiken vaak exact gelijk zijn. Ook vertonen de kaarten van verschillende verkopers precies dezelfde mankementen.

3 – De Pokemon kaarten op AliExpress komen uit custom print fabrieken

Voorbeeld van een Nep Pokemonkaarten print aanbieder op AliBaba
aanbieder op Alibaba die Pokemon kaarten print

AliExpress is de de consumentenportal van Alibaba. Alibaba is een marktplaats voor bedrijven. Op deze site leveren bedrijven diensten aan bedrijven terwijl op AliExpress bedrijven producten aan consumenten leveren. Simpel uitgelegd: Op AliExpress koop je als persoon en op Alibaba als bedrijf.
Op Alibaba zie je heel veel bedrijven die aanbieden Pokemonkaarten (voor de verkoop) te printen. Als je zoekt op “Print Pokemon Cards” krijg je ruim 190 drukkerijen die dit aanbieden. Dus ben je een bedrijf, dan kan je heel makkelijk Pokemon kaarten laten printen op Alibaba. Deze fabriekjes op Alibaba bieden vervolgens niet alleen hun print-diensten aan bedrijven aan, maar ook de eindproducten (de kaarten zelf) op AliExpress aan consu

Hieronder zie je een video hoe één van de drukkerijtjes op Alibaba eruit zien. Best klein en best een rommeltje. Daarnaast de resultaten en daaronder twee plaatjes van advertenties op Alibaba. Het ziet er niet echt professioneel uit.

De drukkerij bezig namaak Pokemon kaarten te drukken
Het eindresultaat: namaak Pokemon kaarten
Een drukkerij waar Pokemon kaarten worden gedrukt
Een advertentie voor nep Pokemon kaarten

Conclusie

Op basis van ons onderzoek hebben we moeten concluderen dat de Pokemon kaarten op AliExpress niet echt zijn, maar veelal hele goede (en ook hele slechte) namaak kaarten. We schreven echter ook dat er ruim 15 duizend aanbieders van kaarten op AliExpress aanwezig zijn. Wij hebben slechts bij 10 van hen besteld. En alhoewel we vermoeden dat de meeste kaarten van verschillende verkopers uit een aantal dezelfde fabrieken komen, hebben we niet alle 15 duizend verkopers gecontroleerd. AliExpress is een platform dat aanbieders én resellers in staat stelt producten internationaal te verkopen. Dus het is in theorie mogelijk dat ergens tussen al die verkopers van nep Pokemon kaarten een legitieme reseller zit die officiële kaarten verkoopt op AliExpress. Maar wij achten die kans heel erg klein, lees: onmogelijk. Want een officiële reseller zou met zijn reguliere prijzen nooit kunnen opboksen tegen de extreem goedkope prijzen op AliExpress.

Wij blijven dus bij onze conclusie: Als je echte originele Pokemon kaarten wilt kopen, moet je niet op AliExpress zijn maar gebruik maken van je lokale tijdschriftenzaak, speelgoedzaak of via een een regulier kanaal zoals eBay waar je aankoop door Paypal gegarandeerd wordt.

Is het dan erg om (nep) Pokemon kaarten op AliExpress te kopen? Aan de ene kant zou je zeggen van niet. Want wat kan het kwaad om kleinere kinderen te leren met Pokemon kaarten om te gaan? Aan de andere kant zou je zeggen dat hoe meer nep kaarten er in omloop zijn, hoe duurder de originele kaarten worden. En dat kan nooit de bedoeling zijn….

Wat denk jij? Zijn de Pokemon kaarten op AliExpress echt of nep? Of heb je zelf wel eens neppe kaarten gekocht? Laat het ons weten in de comments.

4 gedachten over “Zijn Pokemon kaarten van AliExpress Nep of Echt?”

 1. Gelukkig hebben wij geen NEPPE na al de testen, we zijn bij een drukkerij museum geweest. DAT WAS GAAF. Alleen niet zo gaaf was dat we zagen dat de namakers van Pokemon kaarten hun “mal” hadden laten liggen. Ooit was het een namaak drukkerij en de makers zijn opgepakt en nu is het een museum.

  1. Hi Igno en Toyi,

   Wij hebben hier ook een hoop nep kaarten gehad en uiteindelijk weg gedaan.
   Wat leuk dat jullie naar dat drukkerij museum geweest zijn. En bijzonder dat je de mal nog zag liggen!

 2. Kun je echt pokemonnen verkopen echt mega vet!
  Ik heb zomaar zevenhondert euro gekregen door een pokemon.
  Deze website is echt veel waard

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven