Misprints, Error kaarten, Altered Art, gesigneerde kaarten, Graded kaarten en verboden kaarten: verborgen schatten in de wereld van Pokémon?

1. Misprints bij Pokemon kaarten

Misprints zijn productiefouten (drukfouten) die ontstaan tijdens het drukproces van kaarten, waardoor er onbedoeld afwijkingen in het uiterlijk van de kaart ontstaan. Deze kunnen variëren van kleurverschillen tot vreemde elementen op de kaart, zoals vlekken.

Een voorbeeld van een drukfout bij Pokemon kaarten is onderstaande Rattata uit de Base set. Deze kaart heeft 2 duidelijke printvlekjes (in de kleur van Rattata) waardoor het een zeldzaam en waardevol verzamelobject is geworden. Andere voorbeelden zijn kaarten met verkeerde kleuren, ontbrekende symbolen of afwijkende illustraties.

Shadowless Rattata kaart uit de Base set met 2 vlekken.

De waarde van Misprints bij Pokemon kaarten kan sterk variëren, afhankelijk van de zeldzaamheid en populariteit van de betreffende kaart. In sommige gevallen kunnen Misprints de waarde van een kaart aanzienlijk verhogen, terwijl in andere gevallen de afwijking als onbeduidend wordt beschouwd en de waarde minimaal beïnvloedt.

2. Error kaarten

Error kaarten zijn kaarten die fouten bevatten die niet het gevolg zijn van drukproblemen, maar eerder van ontwerp- of productiefouten. Dit kan variëren van verkeerd gespelde namen tot verkeerde statistieken of attributen. Vaak zijn het kleine foutjes, die niet direct worden opgemerkt. Check onderstaande 4 Pokemon kaarten maar eens. Zie jij de fout meteen?

Inderdaad, bij Meowth staat de 50 HP te veel naar links, Zangoose in niet ontworpen door Kouki Saito maar door Kouki Saitou, Team Rocket’s Meowth is een Scratch Cat en geen scratchcat en bij Psyduck zou het flip a coin moeten zijn in plaats van filp a coin. Allemaal kleine fouten die meestal niet of heel laat verbeterd zijn door Nintendo of Wizards bij verdere drukken. Het effect daarvan is dat de error kaart niet veel meer waard is dan de eventueel later verbeterde kaart. De eerste komt immers vaker voor dan de tweede. Er zijn wel wat Pokemon kaarten met een Error die veel waard zijn, zoals de Jungle-set Pikachu-kaart met een 1ste Editie-stempel, maar zonder het Jungle-symbool. Deze kaart komt minder vaak voor dan de verbeterde kaart. Dit maakt de kaart zeldzamer en mogelijk waardevoller voor verzamelaars.

Error kaarten die geen Error kaarten zijn

Op Marktplaats en eBay zie je vaak kaarten gepromoot worden als Error kaart in de hoop dat deze meer opleveren. Vaak gaat het hierbij niet om een error, maar om iets wat vaker voorkomt of wat juist bedoeld is. Een voorbeeld is de “no rarity error”. Alhoewel het wel eens per ongeluk is voorgekomen dat een kaart zonder rarity is afgedrukt, is het meestal de bedoeling. Check onderstaande foto, waarbij je Misty als onderdeel van de Gym Booster 1: Leaders’ Stadium set ziet en rechts waarbij de kaart in de speciale Hanada City Gym Trainer kit zat. Inderdaad, de tweede is zonder rarity. Dit is niet bijzonder en zou niets aan de prijs moeten doen.

Net als bij Misprints is de waarde van Error kaarten bij Pokemon kaarten afhankelijk van de zeldzaamheid en populariteit van de betreffende kaart. In sommige gevallen kan een foutkaart aanzienlijk in waarde stijgen, terwijl het in andere gevallen weinig invloed heeft op de waarde.

3. alternate artwork bij Pokemon kaarten

Alternate artwork verwijst naar kaarten waarop de originele illustratie is aangepast of aangevuld. Veel Pokemon kaartenverzamelaars zijn gefascineerd door deze alternate artwork kaarten, omdat het een uniek en gepersonaliseerd element toevoegt aan de kaarten. Een voorbeeld van Alternate artwork bij Pokemon kaarten is een kaart waarop de originele achtergrond is uitgebreid of verfraaid, of waarop extra personages zijn toegevoegd.

De waarde van Altered Art bij Pokemon kaarten is subjectief en hangt af van de kwaliteit van het werk, de bekendheid van de kunstenaar en de vraag van verzamelaars. In sommige gevallen kan Altered Art de waarde van een kaart verhogen, terwijl het in andere gevallen de waarde kan verminderen als de aanpassing als minder aantrekkelijk wordt beschouwd.

4. Verboden Pokemon kaarten

Verboden Pokemon kaarten, ook wel (Forbidden of Illegal genoemd) zijn kaarten die vanwege verschillende redenen niet zijn toegestaan in officiële toernooien en wedstrijden. Een voorbeeld van een verboden Pokemon kaart is de “Ancient Mew” kaart, die is uitgebracht ter promotie van de tweede Pokemon-film. Hoewel de kaart gewild is bij verzamelaars, is deze niet toegestaan in officiële toernooien vanwege de unieke en moeilijk leesbare tekst. Dat een kaart ook verboden kan worden vanwege de een rechtzaak, lazen we eerder in het artikel Kadabra niet langer verboden waarin te lezen valt dat de illusionist Uri Geller bijna 20 jaar nieuwe kaarten van Kadabra in de ban deed. Gelukkig is deze ban inmiddels opgeheven.

Ook kan een kaart verboden worden en opnieuw ontworpen vanwege controverses rondom de afbeelding op de kaart. We noemen hieronder twee voorbeelden.

Koga’s Ninja Trick uit Gym Challenge

Op de Japanse kaart stond de Omote Manji, een teken uit het Boeddhisme. In de westerse wereld doet het echter ergens ander aan denken: de omgekeerde Swastika.

Misty’s Tears (Gym Heroes) toont een naakte Misty

Een ander voorbeeld is de “Misty’s Tears” kaart uit de Gym Heroes set. De originele Japanse versie van de kaart toont Misty naakt, wat controversieel werd geacht voor westerse markten. De internationale versie van de kaart heeft een aangepaste afbeelding, en de originele versie is verboden in officiële toernooien.

Deze kaart zou een naakte Misty tonen. In Japan werd besloten dat dit niet geschikt was voor de Westerse markt en werd de kaart gewijzigd.

De waarde van verboden Pokemon kaarten varieert afhankelijk van de zeldzaamheid, populariteit en de reden waarom ze verboden zijn. In sommige gevallen kunnen verboden kaarten zeer gewild en waardevol zijn voor verzamelaars, vooral als ze zeldzaam of controversieel zijn. In andere gevallen kan de waarde beperkt zijn, omdat de kaarten niet kunnen worden gebruikt in officiële toernooien of wedstrijden.

Het is belangrijk op te merken dat de waarde van verboden kaarten ook kan worden beïnvloed door andere factoren, zoals de staat van de kaart, de populariteit van het personage en de vraag van verzamelaars. Over het algemeen kunnen verboden Pokemon kaarten een interessant aspect van de verzamelmarkt zijn, maar hun waarde zal variëren afhankelijk van de specifieke kaart en de omstandigheden rondom het verbod.

5. Graded Pokemon kaarten

Graded Pokemon kaarten zijn kaarten die professioneel zijn geëvalueerd en beoordeeld op basis van hun staat en kwaliteit. Het beoordelingsproces wordt uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven die een schaal hanteren om de conditie van de kaart te kwantificeren.

Er zijn verschillende bedrijven die Pokemon kaarten graden, zoals PSA (Professional Sports Authenticator) en Beckett Grading Services (BGS). Deze bedrijven evalueren kaarten op basis van criteria zoals centrering, hoeken, randen en oppervlak. Na de grading wordt de kaart verzegeld in een beschermende hoes met een label dat de beoordeling aangeeft.

Een voorbeeld van een waardevolle beoordeelde Pokemon kaart is de eerder genoemde “Base Set 1st Edition Shadowless Holo Charizard” met een PSA 10 of BGS 9.5 beoordeling, wat betekent dat de kaart zich in bijna perfecte staat bevindt.

Over het algemeen kunnen Graded Pokemon kaarten een hogere waarde hebben dan niet-beoordeelde kaarten, omdat de beoordeling een objectieve maatstaf biedt voor de kwaliteit en staat van de kaart. Kaarten met een hogere beoordeling zijn vaak zeldzamer en gewilder bij verzamelaars, wat resulteert in een hogere waarde. Het is echter belangrijk op te merken dat niet alle beoordeelde kaarten per se waardevol zijn, en dat de waarde afhangt van de specifieke kaart en de beoordeling die het heeft gekregen.

6. Gesigneerde Pokemon kaarten

Gesigneerde Pokemon kaarten zijn kaarten die zijn gesigneerd door de ontwerper, kunstenaar of andere betrokkenen bij de productie van de kaart. Een bekend voorbeeld van gesigneerde Pokemon kaarten zijn kaarten die zijn gesigneerd door de originele illustrators, zoals Ken Sugimori of Mitsuhiro Arita. Ook kaarten gesigneerd door stemacteurs of bekende spelers uit de Pokemon-wereld kunnen interessant zijn voor verzamelaars. De waarde van gesigneerde Pokemon kaarten hangt af van de bekendheid en populariteit van de persoon die de kaart heeft gesigneerd. Over het algemeen zullen gesigneerde kaarten meer waard zijn dan niet-gesigneerde kaarten, maar de toename in waarde kan variëren afhankelijk van de vraag en het aanbod.

Ondanks dat het een Energie kaart is, heeft deze meer waarde door de handtekening van Mitsuhiro Arita.

7. Conclusie

Misprints, Error kaarten, Altered Art, gesigneerde kaarten, beoordeelde kaarten en verboden Pokemon kaarten kunnen in sommige gevallen verborgen schatten zijn voor verzamelaars. De waarde van deze kaarten wordt beïnvloed door factoren zoals zeldzaamheid, populariteit, kwaliteit van het werk, de betrokkenheid van bekende personen en de beoordeling van de kaart. Hoewel niet elke kaart met deze kenmerken een aanzienlijke waardeverhoging zal zien, kunnen ze voor sommige verzamelaars een interessante en unieke aanvulling op hun collectie zijn.

Beoordeelde kaarten hebben vaak een hogere waarde dan niet-beoordeelde kaarten vanwege de objectieve maatstaf die ze bieden voor de kwaliteit en staat van de kaart. Verboden kaarten kunnen een interessant aspect van de verzamelmarkt zijn, maar hun waarde zal variëren afhankelijk van de specifieke kaart en de omstandigheden rondom het verbod. Voor verzamelaars kunnen zowel beoordeelde als verboden kaarten unieke en gewilde objecten zijn die hun verzameling verrijken.

FAQ

Zijn alle Misprints of Error kaarten bij Pokemon kaarten waardevol?

Niet alle Misprints of Error kaarten zijn per definitie waardevol. De waarde wordt bepaald door factoren zoals zeldzaamheid, populariteit en de aard van de fout.

Hoe kan ik erachter komen of mijn Pokemon kaart een drukfout of foutkaart is?

Vergelijk je kaart met andere exemplaren van dezelfde kaart. Als je een afwijking ontdekt die uniek is voor jouw kaart, kan het een drukfout of foutkaart zijn.

Hoe kan ik de waarde van mijn gesigneerde Pokemon kaart bepalen?

De waarde van Pokemon kaarten met handtekening is subjectief en kan variëren afhankelijk van de kwaliteit van het werk, de bekendheid van de kunstenaar of de persoon die de kaart heeft gesigneerd, en de vraag van verzamelaars. Je kunt de waarde inschatten door te kijken naar vergelijkbare kaarten die zijn verkocht of door de mening van andere verzamelaars en experts te vragen.

Kan het aanpassen van de Art op een Pokemon kaart de waarde verminderen?

Ja, het is mogelijk dat het aanpassen van de kunst op een Pokemon kaart de waarde kan verminderen, vooral als de aanpassing als minder aantrekkelijk wordt beschouwd of als het originele ontwerp wordt aangetast.

Waar kan ik zeldzame en waardevolle Pokemon kaarten met Misprints, Error kaarten, Altered Art of handtekeningen kopen?

Je kunt zeldzame en waardevolle Pokemon kaarten op verschillende plaatsen vinden, zoals gespecialiseerde webshops, veilingsites, hobbywinkels, beurzen of verzamelaarsevenementen. Let altijd op de staat van de kaart en de betrouwbaarheid van de verkoper bij het aankopen van dergelijke kaarten.

Is het de moeite waard om mijn Pokemon kaarten te laten Graden?

Het laten beoordelen van je Pokemon kaarten kan de moeite waard zijn als je denkt dat ze in uitstekende staat verkeren of als je geïnteresseerd bent in het verkopen van je kaarten. Een hoge beoordeling kan de waarde van je kaarten verhogen en potentiële kopers meer vertrouwen geven in de kwaliteit van de kaart. Mocht je twijfelen, gebruik dan de Pre-Grading service.

Hoe kan ik erachter komen of een Pokemon kaart verboden is?

Je kunt informatie over verboden kaarten vinden op de officiële Pokemon-website of door te zoeken naar nieuws en discussies binnen de Pokemon-verzamelgemeenschap. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de regels voor toernooien en wedstrijden als je van plan bent om je kaarten te gebruiken in een competitieve setting.

Kan ik verboden Pokemon kaarten nog steeds verzamelen en verhandelen?

Ja, je kunt verboden Pokemon kaarten nog steeds verzamelen en verhandelen, hoewel ze niet kunnen worden gebruikt in officiële toernooien of wedstrijden. Verboden kaarten kunnen interessant zijn voor verzamelaars en soms een hogere waarde hebben vanwege hun zeldzaamheid of controversiële aard.

Scroll naar boven