Grading van Pokemon kaarten: PSA, BGS, CGC, PCA en SCG vergeleken

Bij het verzamelen van Pokemon kaarten is de waarde van de kaart het meest belangrijk. Deze waarde kan zich uiten in emotionele waarde, of gewoon in geld. “Hoeveel is deze Pokemon kaart waard?” is de meest gestelde vraag op Pokemonkaart.nl. Om te checken hoeveel een kaart waard is, kan je veel bronnen raadplegen. En als je eenmaal weet dat je Pokemon kaart in potentie waarde heeft, is het wellicht zinvol de kaart te laten graden. De bekendste grading partij is PSA, gevolgd door Beckett (BGS). Maar er zijn nog andere partijen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Wij hebben deze op een rijtje gezet.

PSABGCCGCBLGERGPCASCG
LandUSAUSAUSAUKSpanjeFrankrijkUSA
Autoriteit✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎
Sleeve✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎
Label✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎
Sub grading✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎
Error labels✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎
Grading consistentie✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎
Grading moeilijkheid✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎
Niet graden optie ✔︎✔︎
Grade 8 value✔︎✔︎✔︎
Wachttijden✘✘✘✘✔︎✘✘✔︎✔︎✔︎✔︎✔︎
Prijs grading (1 kaart, basics)18,20*18,2027,3042,9019,959,0068,25
Verzending50,0050,0050,0024,9924,9911,4954,60
*PSA neemt vanwege drukte op dit moment (05-05-21) geen bulk, economy, regular of express orders aan. Het goedkoopste tarief is Super Express van 270 euro per kaart.

De meest bekende: PSA

Verreweg de bekendste Grading service is PSA, Professional Sports Authenticator. PSA is echt een autoriteit op het gebied van het taxeren van Pokemon kaarten en “PSA waarde” is een begrip geworden in de TCG wereld.
Voordelen van PSA is naast hun naamsbekendheid dat de kaarten waardevast zijn, doorverkopen is geen enkel probleem: de Pokemon kaarten stijgen alleen maar in waarde. Een ander voordeel is dat ook een lage waarde (8 of lager) bij PSA nog steeds betekent dat je Pokemon kaart veel geld kan opleveren op eBay en andere marktplaatsen.
Nadelen van PSA is de enorme lange wachttijd. Normaal al iets van een paar maanden en de afgelopen maanden liep dit op tot ruim 9 maanden. Daarom heeft PSA besloten de goedkopere pakketten (Economy, Regular en Express) tijdelijk te cancellen. Ook hebben ze onlangs (21 april 2021) Genamint overgenomen, een AI gedreven tool dat assisteert bij het graden van kaarten. Een ander nadeel is dat er geen sub grading is, dus je weet niet waarom een kaart een bepaalde grading krijgt. Ook vinden wij het jammer dat er geen 9,5 bestaat. Als je geen 10 krijgt, heb je maximaal een 9. Veel andere grading partijen hebben een 9,5 in hun pakket.

https://www.psacard.com/


De meest prestigieuze: BCG (Beckett)

Beckett Card Grading staat erom bekend dat ze scherper zijn in het graden van Pokemon kaarten. Een 9,5 bij Beckett staat in de markt gelijk aan een 10 bij PSA. Dit kan het interessant maken, om op het oog perfecte kaarten bij BCG te laten graden om zo een absolute 10 te halen. Dit zal de waarde aanzienlijk vergroten. We zien dan ook vaak dat er hoge prijzen betaalt wordt voor 10 mint kaarten van Beckett.
Voordelen van BCG zijn absoluut de labels. Voor de hoogste gradings gebruikt Beckett hun prestigieuze Black Label! Ook een voordeel van het label: heldere sub grading. Je weet precies waarom je kaart de grading krijgt die het verdient.
Nadelen van BCG vinden wij de lange wachttijden.

https://www.beckett.com/grading/


De grootste groeier: CGC

De Certified Guaranty Company bestaat al ruim 20 jaar en wordt gezien als de derde speler (naast PSA en BGC). De enorme groei van Pokemon kaart verzamelaars en daarmee samenhangend de groeiende vraag naar grading services heeft CGC geen windeieren gelegd. CGC maakt de afgelopen 12 maanden een enorme groei door.
Voordelen zijn de relatief lage prijs maar bovenal de snelheid van grading. Binnen een paar dagen heb je je Pokemon kaart terug. Uiteraard geldt er voor Nederlanders dat dit langer duurt ivm verzending.
Nadeel is het wat slordige label en het feit dat CGC gegrade kaarten in de regel minder waard zijn dan Beckett of PSA kaarten.

https://www.cgccomics.com/grading/trading-cards/


Beckett in Europa: BLG

BLG (Black Label Grading) is de exclusieve partner van Beckett in Europa. Wil je dus je kaarten laten graden door Beckett (en gaan voor dat vermaarde black label) dan is het verstandig de diensten van BLG te gebruiken. Jij stuurt je kaarten naar de UK, en zij doen de rest.
Voordeel is dat je wel de de pluspunten van Beckett krijgt, maar daarvoor minder betaalt dan wanneer je de kaarten zelf naar de USA zou sturen.
Nadeel is dat ook hier inmiddels langere wachttijden zijn.

https://blacklabelgrading.com/


Al 6 jaar actief in Europa: ERG

Ok, we weten niet hoe European Rol Grading precies grade, maar we lezen goede reacties online. We vinden de labels er zeer goed uit zien, al moet je wel een beetje wennen bij de sleeve met die ronde hoeken. De omloopsnelheid is snel te noemen en de prijs is ook gunstig. Kortom een service om in de gaten te houden wat ons betreft.
Nadeel is wel dat de website er oubollig uit ziet en soms niet helemaal lekker werkt.

http://www.europeangrading.com/en/


De snelste: SCG

Alhoewel de Sportscard Guaranty Corporation van origine sport kaarten taxeerde, draaien ze toch alweer ruim 20 jaar mee in het graden van Pokemon kaarten. Ondanks dat een aantal concurrenten het lastig (lees: woestdruk) hebben, gaat het SCG voor de wind. Ze geven aan geen leveringsissues te kennen en alles op tijd te kunnen graden. In 2020 werkte er 12 personen bij SCG, op dit moment (mei 2021) ruim 90.
Voordelen zijn de consistentie in grading (2 gelijke kaarten krijgen in alle gevallen de zelfde grading) en het hoge service level.
Nadelen zijn wat ons betreft de hoge prijs en het ontbreken van sub grading mogelijkheden.

https://www.gosgc.com/


De goedkoopste: PCA

Wanneer je in Nederland woont, kan het naar Amerika versturen van Pokemon kaarten behoorlijk prijzig zijn. Een optie is om ze naar BLG te versturen, de exclusieve partner van Beckett. Maar dan ben je nog best wat tijd kwijt en het kost je nog altijd ruim 40 euro per kaart. Als je dit net te veel vindt, zou je kunnen overwegen je kaarten naar PCA te sturen. Zij zitten in Frankrijk en vragen hele schappelijke prijzen. PCA staat voor Professional Cards Authenticator.
Voordelen naast de prijs is de snelheid. Binnen een week (ligt een beetje aan het pakket en je Pokemon kaart) heb je je kaart getaxeerd weer terug. Wij hebben een aantal kaarten naar PCA gestuurd en vooralsnog kunnen we stellen dat we de grading goed en consistent vinden. Ook over het label zijn we zeer te spreken.
Nadeel is dat de dienst nog redelijk onbekend is, en dat een grade van PCA minder waard is als een grade van PSA.

https://pcagrade.com/


Scroll naar boven