Pokémon en Van Gogh: Wat Een Magische Ontmoeting zou moeten zijn

In het hart van Amsterdam heeft het Van Gogh Museum de handen ineengeslagen met The Pokémon Company voor een unieke tentoonstelling. Van 28 september 2023 tot 7 januari 2024 transformeert het museum in een wonderlijke wereld waar de kunst van Vincent van Gogh en de speelse charme van Pokémon samensmelten.

Een Speelse kunstspeurtocht

De tentoonstelling is een speeltuin voor de verbeelding, met Pokémon-thema kunstwerken die de klassieke stukken van Van Gogh tot leven brengen. Een bijzondere Pokémon Trading Card Game (TCG) promokaart, met Pikachu gestyled in Van Gogh’s “Zelfportret met grijze vilthoed”, is een schat die wacht om ontdekt te worden. Door deel te nemen aan de Pokémon Adventure speurtocht, kunnen jonge bezoekers en verzamelaars deze zeldzame kaart bemachtigen en tegelijkertijd de betoverende verhalen achter de schilderijen ontdekken.

Voor kinderen vanaf 6 jaar is er een speciale speurtocht die hen meeneemt op een avontuur langs de inspirerende werken van Vincent van Gogh. Na afloop van dit avontuur kunnen ze een speciale Pikachu x Van Gogh Museum-promokaart ontvangen, een herinnering die ze voor altijd zullen koesteren.

Leren en spelen

De samenwerking strekt zich uit tot het klaslokaal met educatief materiaal dat de relatie tussen Van Gogh en Japanse kunstenaars verkent. In het museumrestaurant kunnen bezoekers ook hun creativiteit de vrije loop laten met een ‘Teken zelf een Pikachu’ instructievideo.

Voor iedereen plezier?

Deze samenwerking was een uitnodiging aan alle jonge Pokémon-fans en verzamelaars om te genieten van de magie van kunst en verzamelen. Echter, de uitdaging kwam met de komst van scalpers, die op jacht waren naar de exclusieve merchandise om deze online te verkopen. Ondanks de inspanningen van het museum om de verkoop te beperken tot één stuk per product per klant, vonden scalpers toch een weg om meerdere items te bemachtigen. De speciale Pikachu-promokaart, bedoeld als een gratis herinnering aan een bezoek aan het Van Gogh Museum, wordt nu voor ruim 200 euro aangeboden op Marktplaats. Dit heeft een domper gezet op de ervaring, waarbij de exclusieve kaarten snel op waren en vele jonge fans en verzamelaars teleurgesteld achterbleven. Het toont een bitterzoete realiteit in de wereld van verzamelen, waar de opwinding van het bemachtigen van een zeldzaam item soms wordt overschaduwd door de acties van scalpers die de markt en het plezier voor velen verpesten. Zie hieronder een aantal advertenties van zogenaamde Pokemon fans…

Scroll naar boven