Het Pikachu mysterie na jaren eindelijk opgelost

Pikachu is de allerbekendste Pokemon die er is. En vaak wordt hij ook gezien als liefste Pokemon. Wij wilden weten wie deze Pokemon ontworpen had, en hoe Pikachu ontstaan was. Terwijl we op internet op zoek gingen naar deze ontwerper, kwamen we er snel achter dat het ging om een dame, en dus een ontwerpster. Een dame die heel weinig in de publiciteit komt, en waarvan maar een handvol foto’s te vinden zijn op Internet. Ook wilden we eindelijk antwoord op de vraag: is Pikachu een soort muis? Of een misschien toch een eekhoorn? Of toch geen van deze twee beestjes? Het antwoord vind je verderop in de tekst.

1. Het ontstaan van Pikachu

Meestal word er meteen gedacht aan Ken Sugimori als men spreekt over de mastermind achter de meeste Pokemon figuren. En dat klopt. Ken Sugimori is (eind-)verantwoordelijk is voor heel veel Pokemon figuren. Op onze site staan maar liefst 1063 Pokemon kaarten die door hem ontworpen zijn. En ook in de eerste Pokemon Set: de Base set, zijn er veel kaarten van zijn hand: 44 van de 102 kaarten werden door hem ontworpen. Maar waar Ken goed was in het bedenken van boosachtige en kwade Pokemon’s, lag zijn zwakte in het bedenken van zachtaardige/lieve Pokemon’s. Deze kwamen bij hem niet goed uit de verf. Dus schakelde hij redelijk onbekende ontwerpster in: Atsuko Nishida.

Atsuko Nishida was als ontwerpster werkzaam bij Game Freak (de makers van de Pokemon games) en hielp mee met het ontwikkelen van de eerste Pokemon games. Omdat haar karakters lief waren, kreeg ze de opdracht een aantal vriendelijke Pokemon karakters te ontwerpen. Een daarvan moest een type zijn met elektriciteit als eigenschap. Atsuko ontwiep Pikachu met een klein Japans snoepje in het achterhoofd: Daifuku (大福), een Japanse lekkernij wat bestaat uit een bolletje zachte rijst met zoetigheid erin. Letterlijk betekent Daifuku “veel geluk”. Het eerste ontwerp van Pikachu werd echter te rond en eenvoudig gevonden door Ken Sugimori. Zodoende ging Atsuko terug naar de tekentafel. Daifuku was een goed begin, maar er moesten nog wat details bij komen.

Daifuku (大福), een Japanse lekkernij dat de inspiratie voor Pikachu gaf

Over die details waren Atsuko en Ken het eens: Pikachu moest lijken op een lief beestje. Ken had er echter alle vertrouwen in dat Atsuko nu terug zou komen met de perfect nieuwe Pokemon. Hij zei later  in een interview  over deze opdracht aan Atsuko: “Als het om schattige Pokémon gaat, kun je het ontwerp ervan meestal aan Nishida overlaten en ze zullen nooit slecht aflopen.” Kortom, het was een kwestie van tijd voordat Atsuko terug zou komen met het perfecte ontwerp van de nieuwe Pokemon.

En dit klopt, want twee dagen later kreeg Atsuko het idee om Pikachu een paar eigenschappen van een eekhoorn mee te geven! De lange staart, die gevormd werd als een bliksemschicht en de bolle wangen die Elektriciteit konden bewaren!

Pikachu is dus gebasseerd op een eekhoorn. Maar, om de mensen die Pikachu meer een muis vinden, niet teleur te stellen: Pikachu is uiteindelijk gedefinieerd door Game Freak als muisachtig (“Mouse Pokémon“), al gebeurde dit wel nadat hij helemaal ontworpen was. De beslissing om hem muisachtig te laten zijn, werd overigens niet gemaakt door Atsuko of Ken, maar door de baas van Game Freak.

2. Waar komt de naam Pikachu vandaan?

Pikachu bestaat uit twee delen. Pika is een zogenaamde onomatopoeia in het Japans is voor Elektriciteit. Een onomatopoeia is een uitbeelding  van een geluid in één woord. Een voorbeeld hiervan is “Zoef” voor iets wat snel voorbij gaat, of “Bam” voor een klap. Net zo, is “Pika” in het Japans het geluid voor een elektrische stroomstoot. “Chu” is in het Japans het geluid van kleine lieve beestjes vertegenwoordigt. Kortom, Pikachu betekent letterlijk een lief klein elektrisch beestje!

Ken Sugimori en Atsuko Nishida waren het wat naam betreft snel eens: dit was de perfecte naam voor de nieuwe Pokemon! De naam Pikachu was een feit.

3. Kan Pikachu nou 1 of 2x evolueren?

Pikachu
Raichu
Gorochu

Ook deze vraag heeft de Pokemonfans lange tijd bezig gehouden. Om hier goed antwoord op te geven, moeten we terug naar het ontwerp van Pikachu voor de game Red and Blue, ruim 20 jaar geleden.

Toen Pikachu uiteindelijk ontworpen was met de goedkeuring van Sugimori, was het idee om hem twee keer te laten evolueren. Een keer naar Raichu en daarna van Raichu naar Gorochu. Rai betekent in het Japans bliksem, en Goro staat voor donder.  Deze Gorochu was een gevaarlijke variant van Raichu. Hij had lange tanden en volgens de officiële omschrijving, kon hij enorme hoeveelheden elektriciteit verzamelen. Verder is er weinig bekend over deze Gorochu. Feit wil dat toen de game en de karakter af waren, het spel te groot was en kleiner gemaakt diende te worden. Daarom sneuvelde er een aantal Pokemons, waaronder Gorochu. In 2017 zei Sugimori daarover: “There was also a problem in terms of the size of the game data. We had to save space by taking Pokémon originally designed to evolve twice and making them evolve only once. Pikachu was not one of the first three Pokémon, so it was an easy target for this kind of reduction.” Dus Gorochu moest het veld ruimen vanwege datagebrek.

Ontwerp Pikachu, 1996
Ontwerp Raichu, 1996

Over Gorochu was verder weinig bekend. De afgelopen 20 jaar wisten alleen Ken Sugimori en Atsuko Nishida hoe hij er uit zag. Totdat de eerste sprites (afbeeldingen) uit de prototype data van Red and Blue in 2019 ineens uitlekte. Een website gespecialiseerd in alles wat met Pokemon te maken had, was er in geslaagd bepaalde prototype data van de Red and Blue game te bemachtigen. En in die prototype data stonden veel Pokemons die wel ontworpen werden, maar het uiteindelijk net niet redde. Niet in de game, en niet op de Pokemon kaarten. Een van die verdwenen Pokemon’s was nummer 175: Gorochu!
Eindelijk zouden we weten hoe Gorochu eruit zag….

Maar helaas, in eerste instantie lukte het alleen om de achterkant van Gorochu te ontdekken:

liet zien, helaas alleen aan de achterkant
Pikachu, Raichu en Gorochu gemoedelijk naast elkaar

Maar gelukkig was het na heel veel graafwerk in de prototype data in de maanden die er op volgende eindelijk raak: voor het eerst werd duidelijk hoe Gorochu er echt uit zag. Eindelijk zou de wereld weten in wie (of wat) Raichu zou evolueren. Zoals je hieronder kan zien, was er bij Gorochu weinig over van de lieve zoete uitstraling die we nog wel terug zagen bij Pikachu en Raichu. Gorochu was een enorm monster dat in de verste verte niet leek op de lieve Pikachu.


gorochu-sprite-pokemonGorochu, zoals hij oorspronkelijk -ruim 20 jaar geleden- ontworpen is.

Helaas voor vele Pokemonliefhebbers heeft Gorochu dus nooit echt bestaan. Maar, doordat Gorochu nooit het levenslicht zag, was er uiteindelijk wel ruimte voor een andere Pokemon….

4. De evolutie van Pikachu?

Door het wegvallen van Gorochu was het niet helemaal duidelijk, hoe het nou precies zat met Pikachu. Dat hij kon evolueren in Raichu was al sinds de Base set duidelijk. Maar waarin kon Raichu evolueren? Of was Raichu het einde in de keten en zat er nog een Pokemon vóór Pikachu? 


In 2000 bij de release van de Neo Genesis set werd het duidelijk, Pikachu was een evolutie van Pichu

Pichu
Pikachu
Raichu

5. Het mysterie van Atsuko Nishida

Ok, we weten nu alles van Pikachu. Maar hoe zit het met zijn maakster, Atsuko Nishida? Nou, van haar weten we dus bar weinig. Het blijkt namelijk dat Atsuko redelijk schuw is, en al helemaal voor camera’s. Als je op internet zoekt op haar naam, vind je welgeteld 3 foto’s van haar. En dat is best weinig voor de ontwerpster van één van de beroemdste anime van alle tijden. Dit komt omdat Atsuko enorm mensenschuw is. Ze wil niet in de spotlights staan en wil al zeker niet gefotografeerd worden. 
Ze is zelfs zo schuw, dat ze tijdens één van de spaarzame interviews die ze samen met Ken Sugimori gaf, onherkenbaar in beeld wilde. Check deze foto maar eens:

Atsuko, tijdens een interview achter een grote Pikachu pop

Ook een verdere zoektocht op internet leert ons weinig. Atsuko is gewoon een hele professionele, maar schuchtere artiest. Ze heeft één van de meest beroemde anime ooit ontworpen, maar toch blijft ze zelf het liefst buiten de schijnwerpers.

6. En dan tenslotte: is Pikachu een jongen of een meisje?

Vaak als deze vraag gesteld wordt, wordt er eigenlijk bedoeld: is Ash’s Pikachu een jongetje of een meisje? We komen daar zo op terug, maar als we naar de Pikachu in het algemeen kijken, kunnen we kort zijn: Pikachu komen zowel voor als jongen en als meisje. Je kan ze onderscheiden aan de staart. De mannetjes hebben een rechte afronding aan het eind van hun staart, de meisjes een soort hartje. 

Links een mannetjes Pikachu, en rechts een meisjes Pikachu.

Op basis van bovenstaande is het helder: Ash’ Pikachu is een jongen. Belangrijk om te noemen is wel, dat er toen Ash zijn Pikachu ontmoette, er officieel nog geen vrouwtjes Pikachu ontworpen waren, maar goed dat is een detail. 

De conclusie over Pikachu

Kunnen we concluderen dat Pikachu een combi is tussen een snoepje en een eekhoorn. Mooi toch? Wat vind jij van Pikachu? En ben je het met ons eens dat Pikachu een van de mooist gemaakte Pokemon’s is uit de reeks? Al is het maar om het spannende verhaal eromheen. En stiekem vragen we ons ook wel eens af, wat was er gebeurd als Gorochu wel bestaan had?

Scroll naar boven